Alles verandert…
Nog niet zo lang geleden werd de elektriciteit opgewekt in elektriciteitscentrales en zorgden de NAM en Gasunie voor de winning en transport van aardgas. Dat beeld verandert in een razendsnel tempo. Natuurlijk, er wordt nog steeds elektriciteit opgewekt in centrales, maar onder impuls van het Klimaatakkoord zitten we in een energietransitie. Steeds meer elektriciteit wordt tegenwoordig opgewekt door gebruik te maken van duurzame energiebronnen: wind en zon. We noemen dat decentrale opwek. Ook consumenten en bedrijven leveren steeds vaker elektriciteit aan het net dankzij hun zonnepanelen.
Aardgas als verwarmingsbron heeft z’n langste tijd gehad. Warmte en warmtepompen (elektrisch of hybride) komen daarvoor in de plaats.
… meer uitdaging voor Meetbedrijven
Onze energiemarkt wordt dus steeds complexer. Daarmee wordt de rol van meetbedrijven nog belangrijker. Er komen meer spelers, terwijl de vraag en aanbod van elektriciteit onvoorspelbaar wordt. Het collecteren, analyseren en valideren van meetdata zal daardoor nog meer een rol gaan spelen.
Erkend Meetverantwoordelijke
Voor de grootverbruikers heeft overheid bepaald dat zij gebruik moeten maken van een Erkend Meetverantwoordelijke. Een grootverbruiker is een afnemer met een elektriciteitsaansluiting hebt die groter is dan 3×80 Ampère. Bij gas is dat een verbruik van meer dan 40m3(n)/uur.
TUMS heeft die erkenning. Wij leveren daarom de volgende meetdiensten:
- leveren en plaatsen van de energiemeter(s);
- lezen en verzamelen van de benodigde meetdata;
- valideren en verzenden van de meetdata naar de desbetreffende netbeheerder;
- Beheren en onderhouden van de meter(s) en uitvoeren van periodieke controles.
Niet iedereen kan zich zomaar een meetbedrijf noemen. Een meetbedrijf moet hiervoor gecertificeerd zijn door TenneT. Alle meetverantwoordelijke bedrijven in Nederland staan vermeld in het MV-register.
Lees hieronder meer informatie over onze meetdiensten
Elektriciteitsmeter nodig?
Bent u op zoek naar een grootverbruik aansluiting voor elektriciteit? Voor het bepalen van de juiste meter zijn een aantal zaken van belang, zoals het gecontracteerde vermogen en het spanningsniveau van de aansluiting. Veelal zal een volgende meter volstaan:
- 50 kW – 1 MW Laagspanning (LS Klasse 1 enkele meting)
- 50 kW – 1 MW Middenspanning (MS Klasse 1 enkele meting)
Het kan zijn dat uw situatie om een andere type meter vraagt. Geen probleem. Via de offerte-aanvraag op de website kun u dat aangeven. Wilt u graag overleg? Geen probleem, u kunt dat aangeven via de offerte-aanvraag. U kunt ook altijd met ons bellen voor een adviesgesprek.
Tussenmeter
Tussenmeters zijn ideaal voor het verkrijgen van meer inzicht in het elektriciteitsverbruik, of voor een uitsplitsing van verbruik en kosten binnen uw bedrijf of kantoor. Op die manier kunt u het verbruik vaststellen van een bedrijfsruimte of van bepaalde machines of apparaten. Tussenmeters zijn ideaal om een meer gedetailleerd inzicht te krijgen in het elektriciteitsverbruik en zo een middel om energie te kunnen besparen.
Een gasmeter nodig?
Heeft u een grootverbruik aansluiting voor gas nodig? TUMS Meetdiensten verzorgt de plaatsing en het beheer van uw gasmeter. Vanzelfsprekend zorgen we ook voor het uitlezen en valideren van de meetgegevens. Deze meetgegevens sturen we naar de netbeheerder.
Afhankelijk van de behoefte aan gas bieden we verschillende gasmeters aan. Vraag een offerte aan en geef aan naar welke gasmeter(s) u op zoek bent.
Wij zullen u dan binnen enkele dagen een passend voorstel doen.
Warmtemeter
Sinds 1 juli 2018 mogen nieuwbouwwoningen niet meer worden aangesloten op gas. In veel woningen zal warmte de rol van het aardgas overnemen, zeker indien zich daartoe mogelijkheden voordoen, bijvoorbeeld als er industriële restwarmte in de buurt beschikbaar is. Ook warmte, gehaald uit oppervlaktewater, grondwater, lucht of bodem is een mogelijkheid.
In de industrie zien we steeds meer bedrijven die overschakelen van gas naar elektriciteit en/of warmte. Bent u op zoek naar een warmtemeter? Vraag dan eenvoudig een offerte aan. Wij helpen u met een kostenindicatie en advies op maat.
Brutoproductiemeter: Krijg inzicht in verbruik en teruglevering elektriciteit
Gaat u zonnepanelen op uw dak leggen? Dat is natuurlijk mooi, maar als u gebruik wilt maken van de overheidssubsidies heeft u daarvoor wel een brutoproductiemeter nodig. Een brutoproductiemeter registreert exact hoeveel elektriciteit u opwekt en hoeveel elektriciteit u teruglevert aan het openbare net. Hierdoor krijgt u inzicht in de kostenbesparingen en verbruik. Vraag in enkele stappen een offerte aan voor de plaatsing en/of monitoring van uw brutoproductiemeter.
Wilt u advies over de realisatie van uw zonnepanelenproject? Vraag dan een adviesgesprek aan. Wij helpen u graag om uw investering optimaal te benutten en uw meetsysteem efficiënt in te richten.